Mijn kat is gek – wat kan ik doen om hem te helpen?

Katten gedragstherapeut

Laten we eerlijk zijn, zelfs de meest aangepaste katten worden af en toe een beetje gek. Uw kat kan zich van haar onaangepaste kant laten zien als ze zich bijvoorbeeld ongemakkelijk agressief gaat gedragen, of uw kat kan door een lange fase van angst gaan. En deze fasen kunnen moeilijk te herkennen zijn bij uw kat, tenzij u weet waar u op moet letten. Hoewel sommige katten van nature nerveuzer zijn dan andere en zich vaker van hun gekke kant laten zien, zijn er ook gedragsmatige redenen waarom sommige katten zich gedragen op een manier die irrationeel lijkt. Dit zijn niet noodzakelijkerwijs tekenen van onhandelbaarheid, maar eerder tekenen van stress en algemene moeite om met het leven om hen heen om te gaan. Gelukkig kunt u, als u weet hoe u de rode vlaggen kunt herkennen, uw kat helpen om weer op het rechte pad te komen en zich weer gelukkig te voelen. Hier zijn enkele nuttige tips om u te helpen begrijpen wat uw kat u probeert te vertellen in die momenten van gekte.

Wat veroorzaakt stress bij een kat?

Hoewel er veel redenen zijn waarom uw kat zich gedraagt, zijn de meest voorkomende oorzaken van stress bij katten verandering van omgeving, verandering van routine en gezondheidsproblemen. Katten zijn gewoontedieren, en als er iets in hun omgeving verandert, kunnen ze het moeilijker hebben om zich aan te passen. Hetzelfde kan gebeuren wanneer een nieuw mens in beeld komt en de dagelijkse routine van het huis overneemt. Katten willen zich ook graag veilig voelen, dus als ze iets in hun omgeving tegenkomen waardoor ze zich onveilig voelen, kunnen ze agressief reageren.

Naarmate uw kat ouder wordt, kan ze ook te maken krijgen met veranderingen in haar dagindeling en vatbaarder zijn voor angst. Dit kan gebeuren tijdens een overgangsperiode, zoals wanneer een nieuw huisdier bij de familie komt of wanneer een vorig huisdier het huis verlaat. Naarmate uw kat ouder wordt, kan ze ook last krijgen van veranderingen in haar dagindeling en kan ze angstiger worden. Dit kan gebeuren tijdens een overgangsperiode, zoals wanneer een nieuw huisdier bij het gezin komt of wanneer een voormalig huisdier het huis verlaat. Dit kan ook een probleem zijn wanneer uw kat naar een nieuw huis verhuist of wanneer haar menselijke metgezel nieuwe spullen mee naar huis neemt. Een Katten gedragstherapeut kan u helpen meer informatie te krijgen over waarom uw kat zich zo gedraagd.

Hoe kunt u uw kat helpen zich beter te voelen?

De belangrijkste stap om uw kat te helpen zich beter te voelen is te herkennen dat ze zich gestrest voelt. Meestal kan dit eenvoudig worden opgelost door meer tijd met uw kat door te brengen en haar vertrouwd te maken met haar nieuwe omgeving.

Als uw kat zich ongemakkelijk voelt in haar huidige omgeving, kunt u overwegen naar een nieuw huis te verhuizen waar uw kat zich meer op haar gemak zal voelen. Dit is vooral belangrijk als uw kat ouder wordt en problemen heeft met leeftijdgerelateerde gezondheidsproblemen, omdat ze in de nieuwe omgeving meer risico loopt op gezondheidscomplicaties. Als u en uw kat in hetzelfde huis wonen, probeer dan de verandering van tempo tot een minimum te beperken, zodat uw kat zich gemakkelijker kan aanpassen aan haar omgeving en zijn routine.

Wees je bewust van de rode vlaggen.

U kunt ook proberen u meer bewust te zijn van de rode vlaggen die erop kunnen wijzen dat uw kat stress ervaart. Enkele daarvan zijn dat uw kat agressief gedrag vertoont, overmatig vocaliseert (schreeuwt of miauwt), zich verstopt voor mensen of nieuwe voorwerpen, of haar interesse verliest in haar gebruikelijke activiteiten.

Tips om uw gestreste kat te helpen zich beter te voelen.

  • Zorg ervoor dat uw kat een veilige plek heeft om zich terug te trekken. Een kat die zich veilig voelt op een eigen plek kan minder snel overgaan tot agressief gedrag.
  • Geef uw kat goed te eten: Laat dagelijks, minstens twee keer per dag, kattenvoer klaarzetten. Bied uw kat dagelijks vers water aan.
  • Zorg ervoor dat uw kat voldoende rust en beweging krijgt. Een kat die energiek en gelukkig is, zal minder snel tekenen van stress vertonen.
  • Zorg voor een veilige plek waar uw kat zich kan verzorgen: Borstelen is een natuurlijk gedrag waar de meeste katten van genieten, maar als uw kat zich niet mag verzorgen, kan ze angstig worden en overmatig gaan borstelen.
  • Zorg voor regelmatige mentale en fysieke stimulatie: Katten hebben mentale en fysieke stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven, en zullen meer gestrest raken als ze zich vervelen.
  • Let op het tijdstip van de dag waarop uw kat wordt gevoerd. Zorg ervoor dat ze minstens twee keer per dag eten krijgt.
  • Zorg ervoor dat uw kat dagelijks vers water krijgt.

Conclusie

Als u uw kat serieus wilt helpen bij het overwinnen van stress, moet u tijd maken voor een band met uw kat. Als je een kat hebt, zal ze altijd in de buurt zijn. Ze zal nooit op vakantie gaan of een zomerstop van je krijgen. Je moet haar zomerkampbegeleider, haar verpleegster en haar beste vriend zijn.

Dus sluit vriendschap met je kat. Breng tijd met haar door, geef haar te eten, verzorg haar, speel met haar en geef haar de liefde en aandacht die ze verdient.

U zult blij zijn als ze geen tekenen van stress meer vertoont. Uw kat zal gelukkiger, gezonder en nog schattiger zijn!